Ohjeet trimmaukseen valmistautumisesta

Rauskula toimii kotini yhteydessä ja tiloissa asustavat myös omat koirani. Koirani eivät oleskele trimmaustiloissa eivätkä pääse kosketuksiin tai ole näköyhteydessä asiakkaiden koirien kanssa. Tuothan koirasi siistinä ja terveenä trimmaukseen. Varmista, että koirasi rokotukset ovat voimassa. Sairasta koiraa ei saa tuoda trimmaukseen eikä koiraa, jolla on ulkoloisia.

Ulkoiluta koirasi hyvin ennen trimmausta, jotta se on saanut tehdä tarpeensa.

Pihalla on reilusti parkkitilaa. Pidä koirasi kytkettynä liikkuessanne pihapiirissä. Älä anna koirasi tehdä tarpeita pihalleni tai portaan pieleen. Lähistöllä on kävelytie ja polkuja, joilla voit ulkoiluttaa tarvittaessa koiraasi. Pidäthän mukanasi kakkapusseja ja korjaat koirasi jätökset. Voit jättää kakkapussin pihallani olevaan roskikseen.

Muutama sana takuista

Takkujen selvittäminen ei sisälly palveluihin. Koiran turkki tulee olla kauttaaltaan karvan tyvestä alkaen selvitetty takuttomaksi ennen trimmausta. Turkki on takuton, kun kampa kulkee ihoa myöten kaikkialla turkissa läpi.

Kerro aikaa varatessasi kaunistelematta takkuisuudesta ja huopaantumisesta. Takkusirkus on arkea miltei kaikille koiranomistajille ja minunkin koiriini tulee helposti takkuja!  Ratkotaan yhdessä, miten niistä päästään eroon. Muutaman takun ehtii yleensä selvittämään trimmin tai pesun yhteydessä, mutta tarvittaessa voidaan varata trimmaukseen lisäaikaa tai erillinen aika takkujen selvitykseen (veloitus hinnaston mukaisella tuntihinnalla), jos et ehdi tai jaksa tehdä työtä itse.

Joskus turkki pääsee takkuuntumaan niin perusteellisesti, että sen selvittäminen olisi koiralle äärimmäisen epämukavaa ja veisi kohtuuttoman paljon aikaa. Yleensä pahoin takkuuntunut tai huopaantunut turkki ajetaankin koneella kokonaan lyhyeksi.

Pieni takkuisuus ei haittaa, jos turkki on tarkoitus ajaa koneella ihan lyhyeksi (alle 4 mm pituuteen). Takkuisuus vaikuttaa siihen, kuinka paljon pituutta karvaan on mahdollista jättää ts. millainen terä kulkee turkissa takkujen alta. Takkuuntuneen tai huopaantuneen turkin alasajo on yleensä hitaampaa ja kestää kauemmin kuin takuttoman.

Saksilla muotoiltavassa turkissa tai yli 4 mm pituuteen  koneajelussa jätettävässä turkissa ei saa olla takkuja.

Koneajeluun  ja muotoiluun valmistautuminen

Likaista, hiekkaista tai kuraista turkkia ei voida ajella tai saksia, koska se vahingoittaa tai tylsyttää työvälineet nopeasti pilalle. Likaisessa turkissa koneen terä ei kulje karvan läpi vaivattomasti, mikä tuntuu koirastasi epämiellyttävältä. Siksi trmmaukseen saapuessa turkin on oltava puhdas ja kauttaaltaan ihoa myöten kuiva ml. tassut.

Tasaisempi lopputulos saadaan, kun valitset pesun trimmaamossa alasajon yhteydessä. Siinä käytetään hoitoainetta, joka edistää  myös pienten takkujen aukeamista kuivauksessa. Turkin kuivaus ammattitason turboföönillä poistaa samalla irtoamassa olevan pohjavillankin. Trimmaaja näkee pestessä ja kuivatessa myös paremmin koiran turkin ja ihon kunnon ja havaitsee paremmin etenkin paksussa turkissa piilevät patit ja luomet, joita varoa koneajossa.

Edellä mainituista syistä saksilla muotoilua varten koira pestään aina. Lisäksi shampoo ja hoitoaineet puhdistavat turkin, tekevät sen helpommaksi käsitellä ja vähentävät takkuuntumista. Föönillä kuivattaessa turkki saadaan suoraksi leikkaamista varten. Näin lopputuloksesta saadaan tasainen.

Nyppimiseen valmistautuminen

Koiraa ei kannata pestä pariin viikkoon ennen nyppimistä, koska shampoo ja hoitoaine tekevät turkin usein hieman liukkaaksi, mikä hankaloittaa nyppimistä. Kuran ja likaisen takapuolen voi kuitenkin huoletta pestä, kunhan pesu- ja hoitoaineiden käytössä on maltillinen.

Nyppiminen tehdään hellävaraisesti käsin. Runsaan runkoturkin nyppimisen avuksi trimmaamossa on käytössä myös Karhian nyppimiskone, joka on koiralle miellyttävä ja tekee nyppimisjäljestä tasaista.

Nyppimisen jälkeen voin halutessasi pestä koirasi. Pesu on suositeltavaa, jos  koiran turkki leikataan osittain, jotta lopputulos olisi siistimpi ja tasaisempi. Pesussa iho puhdistuu ja se usein rauhoittaa usein nypinnän jälkeen. Suosittelenkin pesemään koiran kotona nypinnän jälkeen, jos sitä ei tehdä trimmauksen yhteydessä.

Saako omistaja olla trimmauksen ajan paikalla?

Useimmat koirat käyttäytyvät rauhallisemmin trimmauksen aikana, jos omistaja ei ole paikalla. Silloin olisi suositeltavaa, että omistaja ei jää paikalle seuraamaan trimmausta. On kuitenkin yksilöitä, joita omistajan läsnäolo rauhoittaa tai jotka edellyttävät avustajaa pitelemään koiraa aloillaan. Erikseen sovittaessa ja tilanteen mukaan omistaja saa siis olla paikalla.

Älä tule ennen sovittua noutoaikaa tai ilmoitusta siitä, kun koira on valmis. Koirat yleensä riehaantuvat suunnattomasti omistajan ilmestymisestä eivätkä malta enää rauhoittua paikalleen trimmauksen viimeistelyn ajaksi.

Koronaohjeet

Trimmaustila on pieni ja ihmisten välisen turvaetäisyyden noudattaminen  trimmauksen aikana on haasteellista. Siksi olisi suositeltavaa, että omistaja ei jää paikalle trimmauksen ajaksi, ellei siitä ole sovittu erikseen.

Mikäli haluat minimoida kontaktit, niin trimmauksesta voidaan sopia puhelimitse ja koiran tuonti ja luovutus voidaan toteuttaa turvallisesti ilman ihmisten kontakteja.

Lopuksi lyhyt muistilista:

Selvitäthän takut  huolella ennen trimmiä tai ilmoita niistä ajanvarauksen yhteydessä.

Kerro aina kaunistelematta koirasi mahdollisesta arkuudesta, hoitotoimenpiteiden vastustamisesta sekä taipumuksesta aggressiivisiin reaktioihin.

Ota ensimmäisellä kerralla koirasi rokotuskortti mukaan, varmistetaan rokotusten voimassaolo.

Pidä mukana kakkapusseja ulkoiluttaessasi koiraasi.

Ota koirallesi mukaan mieluisia nameja, jos hänellä on allergioita tai hän on valikoiva herkuistaan.

Käytä koirallasi ehjiä varusteita, joista se ei pääse karkaamaan (panta/valjaat ja hihna).

Käytä pissavyötä (taipumusta merkkailuun sisätiloissa) tai juoksuhousuja tarpeen mukaan.

Kylmällä säällä ota hakiessa mukaan koiralle sopivaa lämmikettä (vaate tai peite).

Nouda koirasi sovittuun aikaan. Ei kannata tulla etukäteen, ellen ole erikseen ilmoittanut koiran olevan valmis.

Älä tuo sairasta koiraa trimmattavaksi. Siirretään aika silloin myöhemmälle.

Peruuta ajanvarauksesi viimeistään 24 h ennen sitä, jotta ehdin tarjota vapautuvaa aikaa tarvitseville.

Kiitos, kun jaksoit lukea loppuun!